Pyeri sämikielâi okko! Šiõǥǥ sääʹm ǩiõli neäʹttel! Buori sámegielaid vahku! Hyvää saamen kielten viikkoa!

Saamen kielten viikon tavoitteena on nostaa saamen kielten asemaa ja lisätä tietoa saamen kielestä ja kulttuurista kaikkialla. Teemaviikko (Giellavahkku) kutsuu sekä yksityisiä että julkisia tahoja tuomaan esille saamen kieliä.

Kieliviikon aikana saamelaisnuoret ympäri Saamenmaata ovat olleet aktiivisia erityisesti sosiaalisessa mediassa. Ruotsissa saamelaisnuoret (@saminuorra) haastavat nuoria kertomaan päivästään saameksi Instagram-tarinoissaan. Norjan puolella nuorisojärjestö Noereh yhdessä oslolaisen paikallisyhdistyksensä kanssa on järjestänyt Noerengïele-kilpailun, jossa osallistujat jakavat Instagramissa jonkin kuvan, minkä kuvatekstiksi tulee osallistujan lempisana jollakin saamen kielellä. Kilpailun voittajalle on luvassa saamelainen puukko. Suomessa puolestaan Yle Sohkaršohkka (@ylesohkarsohkka), nuorten saamenkielinen radio-ohjelma, on julkaissut saamenkielisiä TikTok-sketsejä.

Suomen saamelaisnuoret osallistuvat kieliviikkoon julkaisemalla kauan odotetut nettisivunsa! Tällä hetkellä valmiina ovat suomen- ja pohjoissaamenkielinen versio, julkaisemme pian myös inarin- ja koltansaamenkieliset sivut. Nettisivuprojekti on ollut käynnissä vuodesta 2018 lähtien ja lopullinen rahoitus sivuille saatiin viime syksynä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Sivuja ovat työstäneet SSN:n hallitukset 2018, 2019 ja 2020. Sivujen graafisesta ilmeestä ja toteutuksesta on vastannut markkinointitoimisto Govus.

Hyvää saamen kielten viikkoa!

Suomen saamelaisnuorten hallitus